LAW 24 FLOW CHART

TIME	EVENT	CURRENT TIME PENALTY	COMMENTS
11:00	The match start starts.	0 mins	
11:45	Fielder Smith tells the umpires he has pulled a muscle in his leg and leaves the field.	0 mins	This is an internal injury meaning Smith is unable to bowl or bat until he has been back on the field for the same length of time (the Penalty time) he is off it.
13:00	Scheduled time for Lunch interval.	75 mins	
13:40	The next session of play commences.	75 mins	Lunch is a scheduled interval - no additional Penalty time is added.
13:55	Smith remains off the field.	90 mins	This is the maximum Penalty time - no further time will be added.
14:15	Play is suspended due to rain.	90 mins	As Smith has not told the umpires he is ready to resume the time of the unscheduled interruption is not taken off the Penalty time.
14:45	Play recommences but Smith remains off the field.	90 mins	
15:00	Play is suspended due to rain.	90 mins	
15:10	Smith advised the umpires he is ready to resume play.	90 mins	
15:20	Play recommences with Smith on the field of play.	80 mins	Any remaining time in an unscheduled interruption after Smith advises the umpires he/she is ready to play again, is taken off the remaining Penalty time.
15:40	Scheduled time for tea.	60 mins	
16:00	Play recommences.	60 mins	Tea is a scheduled interval meaning Penalty time is not reduced.
16:20	Play is suspended due to rain.	40 mins	
16:40	Play recommences with Smith on the field of play.	20 mins	Because Smith was on the field when the unscheduled interruption began and returns when play recommences, the full period of the interruption is taken off the Penalty time.
16:50	Smith advises the umpire his injury has worsened and leaves the field of play.	10 mins	Time off the field will be added to the outstanding Penalty time up to a maximum of 90 minutes.
18:00	Play ends for the day.	80 mins	
11:00	Play commences on day 2 with Smith on the field.	80 mins	Outstanding Penalty time is carried over to Day 2.
11:30	The first innings ends.	50 mins	
11:40	The second innings commences but Smith is not allowed to bat yet.	50 mins	The 10 minutes between innings is a scheduled interval meaning Penalty time is not reduced.
12:20	The fifth wicket falls and Smith comes into bat.	10 mins	Although there is still 10 minutes of Penalty time to serve, because 5 wickets have fallen this can be ignored and Smith is entitled to bat immediately.
12:25	Smith is dismissed and the captain declares.	5 mins	Penalty time is reduced while Smith is batting.
12:35	2nd innings commences. Smith takes the field but is not allowed to bowl.	5 mins	The 10 minutes between innings is a scheduled interval meaning Penalty time is not reduced.
12:40	Smith is allowed to bowl.	0 mins	All of his Penalty time has now been served.